Goede voorbereiding Portugal

Goede voorbereiding Portugal

Goed voorbereid zijn is vaak het halve werk en het voorkomt, wanneer u eenmaal dieper in het koopproces bent aanbeland, stress en paniekvoetbal. Kortom goed voorbereid zijn is zorgvuldig en gecontroleerd kopen. Wij kunnen u bij het voorbereidingsproces van dienst zijn. Wij hebben een uitgebreid netwerk van specialisten in de branche.

Is het kopen en bezitten van een huis in Portugal wel echt iets voor u? En hoe pakt u het aan? Er zijn hierover legio boeken beschikbaar. Wij geven u graag tips.

Als u een huis in Portugal gaat kopen dan is enige kennis van de Portugese taal onontbeerlijk. Het begint bij taal, ook in Portugal.

U kunt geen huis kopen in Portugal zonder te beschikken over een Portugees fiscaal nummer; het NIF-nummer. Ook wel bekend als het Número de Contribuinte. Neem contact op met Hypotheek & Buitenland over hoe dit nummer aan te vragen.

Als u niet weet wat u te besteden heeft dan kunt u niet zoeken naar een huis. Laat u hierin adviseren; aan de hand van het beschikbare eigen vermogen en uw leencapaciteit kan het koopbudget worden bepaald. Neem contact met ons op voor een kosteloze oriënterende ‘quick scan’ en eventueel een vooraanvraag bij een Portugese bank.

Een goede planning geeft overzicht en dus controle over uw project. Maak een tijdsbalk waarin duidelijk wordt hoeveel tijd u ongeveer kwijt zult zijn aan elke fase in het koopproces.

Voorkom dat u teveel op meerdere gedachten (regio’s) blijft hinken. Focus u op een bepaalde Portugese regio en voorkom zo dat een te brede oriëntatie u te veel tijd kost en het alleen maar zoeken wordt en uw plan nooit concreet wordt

Om straks beslagen ten ijs te komen voor het aanvragen van een hypotheek is het zeer verstandig om u daar in deze fase al op voor te bereiden. Er zullen namelijk heel veel documenten worden gevraagd omtrent uw identiteit, inkomen, lasten en het toekomstig onderpand.

Als u nog nooit in Portugal een huis heeft gekocht is het onverstandig de koop zonder hulp van buitenaf te willen afhandelen. U zult merken dat het ondoenlijk is om bij elk onderwerp opnieuw het wiel te moeten uitvinden. Bovendien verdient een goede adviseur zijn geld terug. Breng in kaart welke adviseurs u kunt benaderen. Daarbij is het met name belangrijk dat u tijdig een advocaat benaderd die wordt ongelijnd om u bij te staan op juridisch vlak bij uw koop.

De rol van de notaris in Portugal is anders dan de rol van de notaris in Nederland. Een Nederlandse notaris staat klanten bij met advies en controleert en onderzoekt of hetgeen in een koopovereenkomst wordt verklaard ook klopt. Dan gaat het onder andere over de registraties van het onroerend goed, de status wat betreft eventuele hypothecaire waarborgen die op het object rusten. Een notaris in Portugal heeft echter een andere rol dan een Nederlandse notaris. De notaris in Portugal is meer een ‘aktemachine’ die aktes notarieel bekrachtigd en is niet of nauwelijks adviseur of controleur. Daarom is het ook belangrijk om een advocaat in te schakelen wanneer u in Portugal een huis koopt.

Wij kunnen u helpen met het alvast in orde maken van een notariële volmacht (power of attorney) voor het afronden van de koop vanuit Nederland (dus zonder dat u speciaal naar Portugal hoeft de reizen om persoonlijk bij de notaris uw handtekening te zetten). Wij hebben contacten met een Nederlandse notaris waarbij het proces van het maken van de volmacht en apostille op afstand (via videobellen) in orde kan worden gemaakt.

Wanneer het duidelijk is dat kopen in een Portugese BV (Sociedade por Quotas (Limitada (LDA)), de beste keuze is voor u, dan is het van belang dat u zich realiseert dat u een vennootschap in Portugal gaat oprichten. Er zullen statuten moeten komen, een akte van oprichting, een inschrijving bij de Portugese Kamer van Koophandel, en het bedrijf moet worden aangemeld bij de Portugese belastingdienst. Daarnaast zal er een bankrekening op naam van de vennootschap moeten worden geopend. Het kopen binnen een LDA wordt fiscaal pas zinvol geacht vanaf koopsommen van ca. € 1 miljoen. Dat geldt even zozeer voor het kopen middels een ‘off-shore company’. Wij kunnen u in contact brengen met een ter zake deskundig fiscaal adviseur.

Zeker bij de wat omvangrijkere aankoopbedragen is het verstandig om vooraf na te denken over ‘estate planning’; oftewel het voorkomen van het in de toekomst betalen van (te veel) erf-en successiebelasting. Daartoe is het zinvol vóór de aankoop keuzes te maken met betrekking tot de juridische opzet van de aankoop. Hypotheek & Buitenland kan u in contact brengen met hierin gespecialiseerde adviseurs.