Goede voorbereiding Italië

Goede voorbereiding

Goed voorbereid zijn is vaak het halve werk en het voorkomt, wanneer u eenmaal dieper in het koopproces bent aanbeland, stress en paniekvoetbal. Kortom goed voorbereid zijn is zorgvuldig en gecontroleerd kopen. Wij kunnen u bij het voorbereidingsproces van dienst zijn. Wij hebben een uitgebreid netwerk van specialisten in de branche.

Is het kopen en bezitten van een huis in Italië wel echt iets voor u? En hoe pakt u het aan? Er zijn hierover legio boeken beschikbaar. Wij geven u graag tips.

Als u een huis in Italië gaat kopen dan is enige kennis van de Italiaanse taal onontbeerlijk. Het begint bij taal, ook in Italië.

U kunt geen huis kopen in Italië zonder te beschikken over een Italiaans fiscaal nummer; het Codice fiscale. Neem contact op met Hypotheek & Buitenland over hoe dit nummer aan te vragen of bezoek: https://www.agenziaentrate.gov.it/portale/web/english/nse/individuals/tax-identification-number-for-foreign-citizens

Als u niet weet wat u te besteden heeft dan kunt u niet zoeken naar een huis. Laat u hierin adviseren; aan de hand van het beschikbare eigen vermogen en uw leencapaciteit kan het koopbudget worden bepaald. Neem contact met ons op voor een kosteloze oriënterende ‘quick scan’ en eventueel een vooraanvraag bij een Italiaanse bank.

Een goede planning geeft overzicht en dus controle over uw project. Maak een tijdsbalk waarin duidelijk wordt hoeveel tijd u ongeveer kwijt zult zijn aan elke fase in het koopproces.

Voorkom dat u teveel op meerdere gedachten (regio’s) blijft hinken. Focus u op een bepaalde Italiaanse regio en voorkom zo dat een te brede oriëntatie u te veel tijd kost en het alleen maar zoeken wordt en uw plan nooit concreet wordt.

Om straks beslagen ten ijs te komen voor het aanvragen van een hypotheek is het zeer verstandig om u daar in deze fase al op voor te bereiden. Er zullen namelijk heel veel documenten worden gevraagd omtrent uw identiteit, inkomen, lasten en het toekomstig onderpand.

Als u nog nooit in Italië een huis heeft gekocht is het onverstandig de koop zonder hulp van buitenaf te willen afhandelen. U zult merken dat het ondoenlijk is om bij elk onderwerp opnieuw het wiel te moeten uitvinden. Bovendien verdient een goede adviseur zijn geld terug. Breng in kaart welke adviseurs u kunt benaderen. Daarbij is het met name belangrijk dat u tijdig een juridisch adviseur benadert die wordt ongelijnd om u bij te staan op bij uw koop.

De rol van de notaris in Italië is enigszins vergelijkbaar met de rol van de notaris in Nederland. Ook een Italiaanse notaris controleert en onderzoekt of hetgeen in een koopovereenkomst wordt verklaard ook klopt. Dan gaat het onder andere over de registraties van het onroerend goed, de status wat betreft eventuele hypothecaire waarborgen die op het object rusten.

Wij kunnen u helpen met het alvast in orde maken van een notariële volmacht (power of attorney) voor het afronden van de koop vanuit Nederland (dus zonder dat u speciaal naar Italië hoeft de reizen om persoonlijk bij de notaris uw handtekening te zetten). Wij hebben contacten met een Nederlandse notaris waarbij het proces van het maken van de volmacht en apostille op afstand (via zoom/teams) in orde kan worden gemaakt.

Zeker bij de wat omvangrijkere aankoopbedragen is het verstandig om vooraf na te denken over ‘estate planning’; oftewel het voorkomen van het in de toekomst betalen van (te veel) erf-en successiebelasting. In Italië is het betalen van dubbele erfbelasting over het onroerend goed (zowel in Nederland als Italië) reëel! Laat u hierover adviseren.