Verhuurobjecten Spanje

Verhuurobjecten Spanje

Seizoensverhuur van een Spaanse vakantiewoning is vrij gebruikelijk en hypotheekverstrekkende Spaanse banken vinden dat ook prima. Alleen wanneer een object overduidelijk in de toekomst de bron van het (enige) inkomen gaan zijn dan wil men niet regulier financieren. Verhuuropbrengsten zijn in Spanje fiscaal belast en niet in Nederland. Er dient dan ook in Spanje aangifte over deze inkomsten te worden gedaan.

Spaanse banken hebben geen problemen met seizoensverhuur van een huis dat gekocht wordt met een hypotheek op basis van bestaand inkomen. Van belang is wel dat het object niet al te commercieel van aard is. Dus bestaande Bed & Breakfasts, hotels, of objecten met meerdere gîtes of heel veel kamers (met aparte badkamer) kunnen de bank doen concluderen dat er andere plannen zijn dan puur privégebruik en incidentele seizoen verhuur. Wanneer er bij banken het vermoeden bestaat dat er bij de aspirant klanten plannen zijn om ‘het roer om te gooien’ en een toeristisch bedrijf te starten of over te nemen in Spanje dan concludeert men dat het bestaande inkomen zal eindigen en dat de gevraagde hypotheek in feite bedrijfsfinanciering is.

Het belastingverdrag tussen Nederland en Spanje bepaalt dat Spanje mag heffen over vermogen in de vorm van onroerend goed dat in Spanje is gelegen zoals een tweede verblijf. Daardoor wordt de (netto) waarde van een Spaans huis in Spanje belast en niet meer in Nederland (box 3). Verhuuropbrengsten zijn in Spanje belast en hierover dient dus belastingaangifte te worden in Spanje. Elk kwartaal moet er aangifte worden gedaan en is een belastingtarief aan de orde van 19% over de verhuuropbrengsten -/- de aftrekbare kosten.

De verhuur van een Spaans huis dat deels is gefinancierd met een hypotheek kan een interessante aanvulling op het pensioen zijn. Wanneer verhuurrendementen de hypotheek- en overige lasten dekken dan ‘komt het huis naar je toe’ doordat na volledige aflossing van de hypotheek er een hypotheekvrije woning resteert die verhuuropbrengsten genereert.

Er zijn meerdere verhuurplatformen voor tweede woningen. Deze platvormen bieden dienstverlening in verschillende gradaties. Van alleen bemiddeling bij verhuur (via een boekingsmodule) tot volledige uitbesteding van de verhuur inclusief lokale handling