Kooptraject Spanje

Kooptraject

Wanneer u het huis heeft gevonden dat u wilt kopen dan start het hele proces van de aankoop in Spanje. Hieronder staan de verschillende stappen van het proces aangegeven

Wanneer het huis eenmaal is gevonden dan is de eerste stap het overeenstemming bereiken over de prijs. Houdt er rekening mee dat er nogal wat cowboy-achtige types actief zijn als makelaar die zeer bedreven zijn in het onder druk zetten van een koper om maar zo snel mogelijk akkoord te gaan met een koopprijs en een aanbetaling te doen. Laat u niet onder druk zetten en trap niet in de valkuil om meteen een aanbetaling te doen aan de makelaar.

Start het aanvraagproces ruim op tijd. Mogelijk kunt u al een beetje de bocht afsnijden door zo snel als mogelijk de aanvraag in te dienen. Zie ‘AANVRAAG PROCES’

Twijfelt u over de bouwkundige staat van het huis? Laat dan een bouwkundige keuring verrichten. Neem contact op met Hypotheek & Buitenland voor advies hierover.

Koper en verkoper kiezen een notaris. Er zijn meer dan 3000 notarissen in heel Spanje. Er is dus wat te kiezen, vaak de dichtstbijzijnde, of degene die iemand u heeft aanbevolen. Let op de rol van de notaris in Spanje is anders dan in Nederland. Zie ook: “GOEDE VOORBEREIDING”

Wanneer er overeenstemming is bereikt over de koopprijs dan is het tijd om uw advocaat opdracht te geven zijn werk te starten.

Wij kunnen u helpen met het in orde maken van een notariële volmacht voor het afronden van de koop vanuit Nederland. Wij hebben contacten met een Nederlandse notaris waarbij het proces van het maken van de volmacht ‘op afstand’ (via videobellen) in orde kan worden gemaakt.

De aanzet voor een koopovereenkomst wordt doorgaans door de verkopende makelaar gedaan. Laat u over de inhoud adviseren door uw advocaat.

De opschortende voorwaarde voor financiering is niet gebruikelijk in het Spaanse koopcontract. Neem contact op met Hypotheek & Buitenland om te bespreken hoe een koop kan worden opgezet zonder het risico van verlies van de aanbetaling.

De resultante van het hypotheek aanvraagproces is de ontvangst van het onvoorwaardelijke kredietaanbod. Na aanvaarding van het kredietaanbod is de bank klaar om de hypotheekgelden vrij te geven.

Wanneer de koop aanstaande is dient uw huis verzekerd te zijn voor brand (en diefstal). Hypotheek & Buitenland heeft contacten met partijen die hiervoor een concurrerende offerte kunnen maken.

Het hebben van een Spaanse bankrekening is onontbeerlijk wanneer u een huis in Spanje bezit. Hypotheek & Buitenland kan u helpen met het openen van een bankrekening

Het is sinds medio 2019 de verplicht in Spanje dat de notaris verifieert dat er hypotheekverstrekkende bank alle wettelijk verplichte documentatie heeft aangeleverd voor de hypotheek en dat op tijd heeft gedaan. Deze check mag niet op dezelfde dag plaatvinden als de dag van ondertekening van de koop- en hypotheekakte. Daar moet minimaal 1 dag tussen zitten. Dus zal er voor afronding van de koop tweemaal een bezoek aan de notaris moeten worden gebracht indien er met een hypotheek wordt gekocht.

Hoe lang het kooptraject duurt is afhankelijk van welke vertragende elementen er aan de orde zijn. Sommige trajecten duren 2 maanden sommige 2 jaar.