Kooptraject Portugal

Kooptraject

Wanneer u het huis heeft gevonden dat u wilt kopen dan start het hele proces van de aankoop in Portugal. Hieronder staan de verschillende stappen van het proces aangegeven

Wanneer het huis eenmaal is gevonden dan is de eerste stap het overeenstemming bereiken over de prijs. Houdt er rekening mee dat er nogal wat cowboy-achtige types actief zijn als makelaar die zeer bedreven zijn in het onder druk zetten van een koper om maar zo snel mogelijk akkoord te gaan met een koopprijs en een aanbetaling te doen. Laat u niet onder druk zetten en trap niet in de valkuil om meteen een aanbetaling te doen aan de makelaar.

Start het aanvraagproces ruim op tijd. Mogelijk kunt u al een beetje de bocht afsnijden door zo snel als mogelijk de aanvraag in te dienen. Zie ‘AANVRAAG PROCES’

Twijfelt u over de bouwkundige staat van het huis? Laat dan een bouwkundige keuring verrichten. Neem contact op met Hypotheek & Buitenland voor advies hierover.

Koper en verkoper kiezen een notaris. Er zijn duizenden notarissen in heel Portugal. Let op: de rol van de notaris in Portugal is anders dan in Nederland. Zie ook: GOEDE VOORBEREIDING

Wanneer er overeenstemming is bereikt over de koopprijs dan is het tijd om uw advocaat opdracht te geven zijn werk te starten. Het is zeer onverstandig om een huis in Portugal te kopen zonder dat u zich laat bijstaan door een advocaat. Wij kunnen u in contact brengen met een goede Nederlandstalige advocaat.

Wij kunnen u helpen met het in orde maken van een notariële volmacht voor het afronden van de koop vanuit Nederland. Wij hebben contacten met een Nederlandse notaris waarbij het proces van het maken van de volmacht ‘op afstand’ (via videobellen) in orde kan worden gemaakt.

De aanzet voor een koopovereenkomst wordt doorgaans door de verkopende makelaar gedaan. Laat u over de inhoud adviseren door uw advocaat.

De opschortende voorwaarde voor financiering is niet gebruikelijk in het Portugese koopcontract. Neem contact op met Hypotheek & Buitenland om te bespreken hoe een koop kan worden opgezet zonder het risico van verlies van de aanbetaling.

De resultante van het hypotheek aanvraagproces is de ontvangst van het onvoorwaardelijke kredietaanbod. Na aanvaarding van het kredietaanbod is de bank klaar om de hypotheekgelden vrij te geven.

Wanneer de koop aanstaande is dient uw huis verzekerd te zijn voor brand (en diefstal). Hypotheek & Buitenland heeft contacten met partijen die hiervoor een concurrerende offerte kunnen maken.

Het hebben van een Portugese bankrekening is onontbeerlijk wanneer u een huis in Portugal bezit. Hypotheek & Buitenland kan u helpen met het openen van een bankrekening.

De daadwerkelijke koop dient te worden bekrachtigd door een Portugese notaris. Hij zal de koopakte legaliseren met zijn handtekening en formele stempel. Daarna kan de eigendomsakte in het Portugese kadaster worden ingeschreven, waarna de koper officieel eigenaar is geworden. De kosten voor de notaris liggen vast en variëren van € 500 tot € 1.000. Via de notaris kan ook een notariële volmacht worden opgemaakt waarna de koop op afstand kan worden

Hoe lang het kooptraject duurt is afhankelijk van welke vertragende elementen er aan de orde zijn. Sommige trajecten duren 1½ maand sommige 4 maanden. Een traject van nieuwbouw is vanzelfsprekend langer.