Verhuur Italië

Verhuur

Seizoensverhuur van een Italiaanse vakantiewoning is vrij gebruikelijk en hypotheekverstrekkende Italiaanse banken vinden dat ook prima. Alleen wanneer een object overduidelijk in de toekomst de bron van het (enige) inkomen gaan zijn dan wil men niet regulier financieren. Verhuuropbrengsten zijn in Italië fiscaal belast en niet in Nederland. Er dient dan ook in Italië aangifte over deze inkomsten te worden gedaan.

Italiaanse banken hebben geen problemen met seizoensverhuur van een huis dat gekocht wordt met een hypotheek op basis van bestaand inkomen. Van belang is wel dat het object Niet al te commercieel van aard is. Dus bestaande Agriturismo’s, Bed & Breakfasts, hotels, of objecten met meerdere te verhuren bijgebouwen of heel veel kamers (met aparte badkamer) kunnen de bank doen concluderen dat er andere plannen zijn dan puur privégebruik en incidentele seizoen verhuur. Wanneer er bij banken het vermoeden bestaat dat er bij de aspirant klanten plannen zijn om ‘het roer om te gooien’ en een toeristisch bedrijf te starten of over te nemen in Italië dan concludeert men dat het bestaande inkomen zal eindigen en dat de gevraagde hypotheek in feite bedrijfsfinanciering is.

Het belastingverdrag tussen Nederland en Italië bepaalt dat Italië mag heffen over vermogen in de vorm van onroerend goed dat in Italië is gelegen zoals een tweede verblijf. Daardoor wordt de (netto) waarde van een Italiaans huis in Italië belast en niet meer in Nederland (box 3). Verhuuropbrengsten zijn in Italië belast en hierover dient dus belastingaangifte te worden gedaan in Italië.

De verhuur van een Italiaans huis dat deels is gefinancierd met een hypotheek kan een interessante aanvulling op het pensioen zijn. Wanneer verhuurrendementen de hypotheek- en overige lasten dekken dan ‘komt het huis naar je toe’ doordat na volledige aflossing van de hypotheek er een hypotheekvrije woning resteert die verhuuropbrengsten genereert.

Er zijn meerdere verhuurplatformen voor tweede woningen. Deze platvormen bieden dienstverlening in verschillende gradaties. Van alleen bemiddeling bij verhuur (via een boekingsmodule) tot volledige uitbesteding van de verhuur inclusief lokale handling.