Verhuurobjecten Frankrijk

Verhuurobjecten Frankrijk

Seizoen verhuur van een Franse vakantiewoning huis is vrij gebruikelijk en hypotheekverstrekkende Franse banken vinden dat ook prima. Alleen wanneer een object overduidelijk in de toekomst de bron van het (enige) inkomen gaan zijn dan wil men niet regulier financieren. Verhuuropbrengsten zijn in Frankrijk fiscaal belast en niet in Nederland. Er dient dan ook in Frankrijk aangifte over deze inkomsten te worden gedaan.

Franse banken hebben doorgaans geen problemen met seizoen verhuur van een huis dat gekocht wordt met een hypotheek op basis van bestaand inkomen. Van belang is wel dat het object niet al te commercieel van aard is. Dus bestaande Chambres d’hotes / Bed & Breakfasts, hotels, of objecten met meerdere gîtes of heel veel kamers (met aparte badkamer) kunnen de bank doen concluderen dat er andere plannen zijn dan puur privégebruik en incidentele seizoen verhuur. Wanneer er bij banken het vermoeden bestaat dat er bij de aspirant klanten plannen zijn om ‘het roer om te gooien’ en een toeristisch bedrijf te starten of over te nemen in Frankrijk dan concludeert men dat het bestaande inkomen zal eindigen en dat de gevraagde hypotheek in feite bedrijfsfinanciering is.

Koop van een Frans huis of appartement dat nieuw wordt gebouwd waarbij het fiscale voordeel te behalen is van teruggaaf van de BTW zijn zogenaamde residence de tourisme objecten. Aan de BTW teruggaaf is de verplichting gekoppeld van gemeubileerde seizoen verhuur van ten minste 9 jaar. Daarnaast worden er aan de BTW teruggaaf aanvullende eisen gesteld – waaronder een receptie, linnenservice en schoonmaak – waarbij exploitatie door een verhuurorganisatie – waarmee de eigenaar een exploitatieovereenkomst opstelt – onontbeerlijk is.

Het belastingverdrag tussen Nederland en Frankrijk bepaalt dat Frankrijk mag heffen over vermogen in de vorm van onroerend goed dat in Frankrijk is gelegen zoals een tweede verblijf. Daardoor wordt de (netto) waarde van een Frans huis in Frankrijk belast en niet meer in Nederland (box 3). Verhuuropbrengsten zijn in Frankrijk belast en hierover dient dus belastingaangifte te worden in Frankrijk.

De verhuur van een Frans huis dat deels is gefinancierd met een hypotheek kan een interessante aanvulling op het pensioen zijn. Wanneer verhuurrendementen de hypotheek- en overige lasten dekken dan ‘komt het huis naar je toe’ doordat na volledige aflossing van de hypotheek er een hypotheekvrije woning resteert die verhuuropbrengsten genereert.

Er zijn meerdere verhuurplatformen voor tweede woningen. Deze platvormen bieden dienstverlening in verschillende gradaties. Van alleen bemiddeling bij verhuur (via een boekingsmodule) tot volledige uitbesteding van de verhuur inclusief lokale handling.