Kooptraject België

Kooptraject

Wanneer u het huis heeft gevonden dat u wilt kopen dan start het hele proces van de aankoop in België. Hieronder staan de verschillende stappen van het proces aangegeven

Wanneer het huis eenmaal is gevonden dan is de eerste stap het overeenstemming bereiken over de prijs. Houdt er rekening mee dat er nogal wat cowboy-achtige types actief zijn als makelaar die zeer bedreven zijn in het onder druk zetten van een aspirant koper om maar zo snel mogelijk akkoord te gaan met een koopprijs en een verkoopcompromis (koopovereenkomst) te tekenen.

Start het aanvraagproces ruim op tijd. Mogelijk kunt u al een beetje de bocht afsnijden door zo snel als mogelijk de aanvraag in te dienen. Zie ‘AANVRAAG PROCES’

Twijfelt u over de bouwkundige staat van het huis? Laat dan een bouwkundige keuring verrichten. Neem contact op met Hypotheek & Buitenland voor advies hierover.

De koper en verkoper kiezen in gezamenlijk overleg een notaris.

Een Belgische notaris is vergelijkbaar van de rol van de Nederlandse notaris. Een Belgische notaris is onpartijdig en heeft de rol een veelheid aan elementen te controleren en uiteindelijk – enerzijds – de aktes te verlijden (passeren) en anderzijds toe te zien op de geldstroom van de koper naar de verkoper, en de nodige belastingen en registratierechten te innen, namens de Belgische overheid.

Wij kunnen u helpen met het in orde maken van een notariële volmacht voor het afronden van de koop vanuit Nederland. Wij hebben contacten met een Nederlandse notaris waarbij het proces van het maken van de volmacht ‘op afstand’ (via zoom/teams) in orde kan worden gemaakt.

De aanzet voor een compromis (koopovereenkomst) wordt doorgaans door de Belgische makelaar gedaan, maar soms is het de notaris die een concept compromis maakt.

Het opnemen van een opschortende voorwaarde voor financiering in het compromis (koopovereenkomst) is heel gebruikelijk in België.

De resultante van het hypotheek aanvraagproces is de ontvangst van het onvoorwaardelijke kredietaanbod. Na aanvaarding van het kredietaanbod is de bank klaar om de hypotheekgelden vrij te geven.

Wanneer de koop aanstaande is dient uw huis verzekerd te zijn voor brand (en diefstal). Hypotheek & Buitenland heeft contacten met partijen die hiervoor een concurrerende offerte kunnen maken.

Het hebben van een Belgische bankrekening is handig wanneer u een huis in België bezit. Onderdeel van het hypotheek aanvraagproces is vaak ook het openen van een Belgische bankrekening. Daarvoor wordt een afspraak gemaakt met de hypotheekverstrekkende bank om ter plaatse een bankrekening te openen.

De overdracht van het eigendom wordt bekrachtigd door een Belgische notaris. De notaris draagt zorg voor enerzijds het inschrijven van de kopers als de nieuwe eigenaren van het huis en anderzijds draagt hij zorg voor betaling van de koopsom.

Hoe lang het kooptraject duurt is afhankelijk van welke vertragende elementen er aan de orde zijn. Sommige trajecten duren 3 weken sommige wel 6 maanden. Een gangbare termijn is over het algemeen 6 weken.