Acceptatie onderpand België

Acceptatie onderpand

Your Content Goes Here

Belgische banken zijn enigszins kritisch op het type object dat men wil financieren. Huizen die niet bewoonbaar zijn of heel a-typische of incourante objecten worden mogelijk niet geaccepteerd.

Belgische banken willen niet alle huizen financieren. Alleen die huizen die in hun ogen voldoende courant zijn, dat wil zeggen huizen die – mocht de (financiële) nood aan de man komen – weer enigszins vlot te verkopen zijn willen ze financieren.

Huizen die in zo ’n slechte staat verkeren dat ze niet bewoonbaar zijn zal een bank niet willen financieren tenzij er in het financiële plan een budget is opgenomen voor verbouwing. Kernelementen daarbij zijn dat een huis minimaal dient te beschikken over stromend water, een enigszins up-to-date elektriciteitsvoorziening, verwarming, een rioolaansluiting of goed werkende septic tank, een keuken en een badkamer.

Bijzondere objecten als kastelen of watermolens zijn lastiger te financieren. Voor dit soort speciale objecten is er een (zeer) kleine markt en verkoop kan jaren duren. Ook huizen die zeer A-typisch zijn voor de regio willen nog wel eens een probleem zijn.

Huizen of objecten waar het voor een bank overduidelijk is dat deze in de toekomst uitgebaat zullen gaan worden als commercieel object (bijvoorbeeld in de toeristische sector) worden niet gefinancierd als (tweede) woning op basis van bestaand inkomen.